Magunkról

A Jóga útja magazin küldetése a jóga világa kapujának szélesre tárása az érdeklődők előtt. A köztudat általában az ászanákkal azonosítja a jógát, holott a jóga tárháza ezen felül is rendkívül gazdag. A jóga nem vallás, a jóga egy életfilozófiai rendszer, egy életmód, egy életstílus. Magazinunk a jógának ezt a szellemiségét kívánja bemutatni, és kiapadhatatlan kincsestárából minél többet a közkincsévé tenni. A jógában éppen az a nagyszerű, hogy mindenki annyit és azt vesz ki belőle, amire és amennyire éppen szüksége van.

 
A jóga szónak a szanszkrit nyelv sajátossága miatt többféle jelentése is van. Patandzsáli az első jógával kapcsolatos szövegben, a Jóga-Szútrákban a csitta-vritti-niródháha kifejezéssel határozta meg a jógát, ami „tudatirányítás, összpontosítás”-ként is fordítható. Ha a jóga szó eredetét, a” judzs” szót tekintjük, annak is többféle értelmezése lehet, mint például egyesíteni, összekötni vagy éppen a gondolatok koncentrálása, önmagunkra való összpontosítás. Más megfogalmazás szerint, a jóga azt szolgálja, hogy az elménk és testünk irányításával harmóniát teremtsünk önmagunkban, helyreállítsuk az egyensúlyt. Bármely fordítást, megfogalmazást is tekintsük, az egységre, a belső békére való törekvés, mint középponti elem mindegyikben megtalálható.


Magazinunkban az ősi forrásból táplálkozó Mesterek és Tanítványaik osztják meg velünk tudásukat, tapasztalataikat. Köszönet érte nekik!
Magazinunk negyedévente jelenik meg, összeállítását szerkesztőbizottság végzi. A magazin tartalmában igyekszünk az időszak aktuális kérdéseire koncentrálni. A jóga fizikai és spirituális vonatkozásai mellett nagy hangsúlyt fektetünk az ájurvédára, az egészséges élet ősi tudományára, amely ugyancsak szerves – ám de kevésbé ismert – része a jógának.


Minden kedves Olvasónak, Jóga-társunknak jó utat kívánunk ezen a hol néha kanyargós, hol néha kiszélesedő és nyíl egyenesen vezető, csodákkal teli úton!

Namaszté!